Jedzenie w Egipcie, Kuchnia egipska, popularne potrawy i napoje 5.0 out of 5 based on 1 votes.

Jedzenie w Egipcie

W hotelu

Jedzenie serwowane w hotelu jest dopasowane do gustu turystów, więc trochę odbiega od tradycyjnego egipskiego menu. Hotelowe restauracje działają w formie bufetu, gdzie można samemu skomponować sobie posiłek, mając do wyboru dużą ilość dań. Najbardziej popularne przyprawy to kminek, kurkuma, sezam, goździki czy mięta. Nie znajdziemy za to przypraw pikantnych, dlatego część posiłków może wydawać się nie doprawiona. Wybierający się na wycieczki do Egiptu muszą mieć na uwadze, że to kraj muzułmański, więc wieprzowina jest zakazana. Dania mięsne składają się wyłącznie z drobiu, wołowiny czy baraniny.

Popularne potrawy

  • Kofta barania – mielona baranina grillowana przyprawiona miętą,
  • Foul - fasola przyrządzana na tłuszczu w sosie pomidorowym,
  • Taameja - kotlety z mielonej fasoli z dodatkiem przypraw,
  • Falafel - smażone kulki z bobu z sezamem.

Restauracje

W centrum każdego kurortu znajdziemy restauracje o niewygórowanych cenach, z kolei te najbardziej wyrafinowane znajdują się w ekskluzywnych hotelach. Niezwykle popularne są restauracje serwujące dania z owoców morza. W menu różnego rodzaju ryby, krewetki, kalmary czy kraby. Przyrządzane tradycyjnie lub grillowane, wszystkie te specjały kosztują niewiele w porównaniu do innych rejonów świata.

Fast foody

Przechadzając się uliczkami egipskich miast często natkniemy się na aromatyczne zapachy wydobywające się z małych barów, czy wręcz wózków z których serwowane jest jedzenie na ulicy. Niestety jedzenie przygotowywane w takich warunkach może być problemem dla żołądka. Komu nie jest straszna zemsta faraona tego czeka prawdziwa uczta i poznanie prawdziwej egipskiej kuchni.

Na targu

Targ, czyli suk jest pełny świeżych owoców, warzyw i przypraw. Znajdziemy tam duży wybór cytrusów w bardzo niskich cenach. Niezwykle popularne są soki ze świeżo wyciskanych owoców. Wskazujemy na leżącą na kontuarze wybraną górę owoców, a sprzedawca na miejscu przygotowuje nasz napój. Oferta zależy od pory roku, ale zawsze znajdziemy asir lajmun (sok z limonki ) i asir burtugan (sok z pomarańczy). W zależności od sezonu możemy wypić asir farawl (sok z truskawek) czy asir asab (sok z trzciny cukrowej).


( 1 Vote ) 

Additional information